luni, 17 martie 2014

Salata de boeuf



   Bun, bun de tot! Nu ezitam acest fel de mancare si consumam tot timpul cand ne este pofta. Maioneza este facuta cu lapte (fara ou) si foarte gustoasa. Binenteles ca merge si alta maioneza pe care voi o stiti. Nu cred ca mai are nevoie de prezentare deorece sunt sigura ca stiti despre ce este vorba. Si sa nu uit, poate deveni o reteta de post daca folositi lapte de soia si fara carne. Am incercat si aceasta varianta si pot spune ca nu este mare diferenta intre cele doua retete. Nu ramane decat sa incercati!


Iata de ce aveti nevoie:

  • 1 kg cartofi medii
  • 300g carne de vita sau pui
  • 300g gogosari in otet (1 borcan)
  • 300g castraveti in otet / saramura (1 borcan)
  • 2 morcovi mari
  • 150g masline
  • sare
  • piper


Pentru maioneza:

  • 180ml ulei de floarea soarelui
  • 20ml ulei de masline
  • 3 linguri suc de lamaie
  • 1 lingurita de mustar
  • 100ml lapte

   Se incepe cu maioneza pentru a sta putin la rece. Se poate pune mai mult ulei de masline dar scade cantitatea uleiului de floarea soarelui. Am optat pentru 20ml ulei de masline deoarece este amar.

   Se pun toate ingredientele intr-un blender si se mixeaza la viteza mare, pana se obtine o crema foarte consistenta, maxim 1-2 minute. Veti vedea ca deja blenderul va mixa in gol, deci gres nu aveti cum sa dati. Daca doriti si o reteta de maioneza cu ou, accesati: Maioneza pentru incepatori cu ou sau de post. 

   Dupa cum se vede in poza, am folosit un mixer pentru a va putea recomada la prepararea maionezei, dar nu are putere. Se incheaga dar nu foarte tare, prin urmare nu va recomand. Este bun un blender la casa omului. Puteti accesa si reteta Maioneza pentru incepatori cu ou sau de post pentru mai multe detalii.
   Se spala cartofii si morcovii dupa care se pun la fiert cu un praf de sare la foc mic, pentru aproximativ 35-40 minute. Cu un cutit se verifica un cartof daca este fiert.

    Carnea se spala si se pune la fiert intr-o oala cu putina sare. Eu am folosit piept de pui. Se da in clocot pana face spuma si se strecoara. Se trece printr-un jet de apa rece si se pune din nou la fiert, la foc mic pentru aproximativ 1 ora.
   Dupa ce toate cele au fost puse la fiert urmeaza maruntitul acriturilor. Se trec printr-un jet de apa rece, se toaca fiecare in parte si se pun intr-o strecuratoare. 

   Se lasa la scurs pana cand carnea si cartofii sunt maruntiti.. 
   Daca folositi castraveti si gogosari din comert stiu ca au o cantitate mai mare de cat am precizat, asa ca va recomand sa ii tocati marunt pe toti deoarece nu sunt chiar atat de acri ca cei de casa. 
   Dupa ce au fiert carfofii si morcovii se lasa la racit (atentie daca nu sunt reci se vor sfarama la taiere) dupa care se curata de coaja si trec la maruntit. Va recomand sa aveti la indemana un pahar cu putin ulei si dupa fiecare cartof ungeti lama cutitului pe o parte si pe alta. Aluneca mai repede si asa nu veti mai fi in postura de a sfarama cartoful. Nu va feriti nici de cutitul cu lama lata deoarece isi face treaba foarte bine.
   Si un mic sfat, pastrati 2-3 cartofi pe care ii adaugati la sfarsit in functie de cat de acra este salata. Mie mi-au ramas 2 cartofi adica in jur de 200g.
   Carnea se trece si ea printr-un jet de apa rece si se lasa la racit dupa care trece la maruntit. 
   Se pun toate ingredientele intr-un vas mare alaturi de 4 linguri cu maioneza si se amesteca usor.

   Dupa ce toate ingredientele sunt amestecate se gusta si se adauga sare sau cartofi daca mai este nevoie.
   Voila!

   Se pune salata pe un platou sau farfurie mai mare sau orice altceva doriti si se orneaza cu maioneza ramasa. Si asta este tot.

   Sa aveti pofta!






   Si daca va intrebati cum am facut florile din morcov iata si raspunsul: 1 morcov crud taiat cu un cutit pentru feliat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu